Vaše doučování zahájíme do 14 dnů. ⌛ Vybírat můžete ze samostatných lekcí nebo našich doučovacích balíčků. Rádi Vám zdarma poradíme.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Balíčky Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Přijímací zkoušky Role rodičů při přípravě na přijímací zkoušky

Role rodičů při přípravě na přijímací zkoušky

Role rodičů při přípravě na přijímací zkoušky
24. 7. 2024
Přijímací zkoušky

Příprava na přijímací zkoušky je pro studenty náročným obdobím, které vyžaduje nejen značnou míru osobní disciplíny a motivace, ale také podporu ze strany rodičů. Správný přístup rodičů může výrazně ovlivnit úspěch jejich dětí při těchto důležitých zkouškách.

Význam podpory rodičů během přípravy na přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky na střední školy jsou jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě každého studenta, a proto je důležité, aby právě při tomto okamžiku měly děti podporu jejich rodičů. Pro mnoho mladých lidí představují přijímací zkoušky první velkou výzvu, se kterou se musí vypořádat sami. Role rodičů v tomto procesu je nezastupitelná. Podpora ze strany rodičů může být klíčová nejen pro akademický úspěch, ale i pro duševní pohodu dětí.

Poskytování emocionální podpory

Jedním z nejdůležitějších aspektů rodičovské podpory je poskytnutí emocionální opory. Stres a úzkost spojené s přijímacími zkouškami mohou negativně ovlivnit výkon studentů. Rodiče by měli být k dispozici, aby naslouchali obavám svých dětí, poskytovali uklidnění a povzbuzovali je. Vytvoření otevřeného a podporujícího rodinného prostředí může studentům pomoci zvládnout tlak a soustředit se na studium.

Stres a úzkost mohou mít různé projevy – od nespavosti, přes podrážděnost až po fyzické symptomy (bolesti hlavy nebo žaludeční potíže). Rodiče by měli být citliví k těmto příznakům a poskytnout dětem prostor k vyjádření jejich pocitů. Otevřený dialog, bez odsuzování nebo bagatelizování problémů, je klíčový. Kromě toho mohou rodiče nabídnout praktickou pomoc, například společné procházky, výlety a rodinné hry, které mohou napomoci uvolnění stresu a podpořit duševní zdraví.

Potřebujete pomoct s přípravou na přijímací zkoušky?
Ve Škole Populo jsme tu pro vás. Naši lektoři se přizpůsobí na míru každému studentovi a zaměří se přesně na to, s čím potřebuje nejvíce pomoci. Díky individuálnímu přístupu může každý žák dosáhnout svého maximálního potenciálu.
Společně to zvládneme!

Pomoc při plánování a organizaci

Důležitou součástí přípravy na přijímací zkoušky je efektivní plánování a organizace času. Rodiče mohou svým dětem pomoci vytvořit studijní plán, který zohlední všechny potřebné oblasti přípravy. Společné vytvoření harmonogramu, který bude zahrnovat čas na studium, odpočinek a volnočasové aktivity, může studentům pomoci udržet si rovnováhu a předcházet vyhoření.

Plánování by mělo zahrnovat rozdělení učiva na menší, snadno zvládnutelné úseky, a stanovení pravidelných přestávek. Krátkodobé cíle, které jsou konkrétní a měřitelné, mohou být motivující a mohou studentům pomoci sledovat jejich pokrok. Rodiče by také měli dbát na to, aby plán zahrnoval dostatek času na spánek a relaxaci, což je nezbytné pro optimální fungování mozku.

"Osobně se mi osvědčilo, že na děti nejvíce funguje vizuální podpora. To znamená, že je dobré, když si student vede určitou tabulku o tom, co vše už se naučil, jaké má pokroky a úspěchy. Důležité je, aby studenti začínali s menšími cíli, jako jsou týdenní plány."
— Lektorka Školy Populo, Lucie Z.

Stanovení cílů a odměn

Stanovení konkrétních cílů a následné odměny za jejich dosažení může být pro studenty velmi motivující. Cíle by měly být realistické a dosažitelné, aby studenti cítili postupný pokrok. Odměny nemusí být nutně materiální, někdy stačí pochvala nebo společně strávený čas.

Motivační systém může zahrnovat i menší denní nebo týdenní odměny, které pomohou udržet studenty v pravidelném tempu. Například po úspěšném dokončení určité kapitoly nebo po dosažení dobrého výsledku v procvičovacím testu mohou rodiče nabídnout nějakou formu odměny, jako je drobný dárek či odpoledne v kině. Cílem je, aby student cítil, že jeho úsilí je oceněno a že každý krok vpřed má smysl.

Podpora v zájmech a aktivitách

Přestože příprava na zkoušky vyžaduje hodně času a úsilí, je důležité, aby si studenti našli čas i na své zájmy a koníčky. Rodiče by měli podporovat své děti v aktivitách, které je baví a pomáhají jim relaxovat. Tím se předejde přetížení a udržení vysoké motivace.

Balancování mezi studiem a volným časem je důležité pro zachování duševního zdraví a celkové pohody. Aktivity, jako jsou sport, hudba nebo čas strávený s přáteli, mohou sloužit jako výborný způsob, jak uvolnit napětí a nabrat novou energii. Rodiče by měli být flexibilní a chápat, že krátké přestávky na oblíbené činnosti mohou ve výsledku zvýšit efektivitu studia.

Vytvoření vhodného studijního prostředí

Pro efektivní studium je nezbytné mít klidné a dobře vybavené studijní prostředí. Rodiče mohou svým dětem pomoci vytvořit ideální podmínky pro přípravu na zkoušky. 

Vybavení studijního prostoru

Studijní prostor by měl být dobře osvětlený, pohodlný a bez rušivých vlivů. Mělo by se jednat o místo, kde se student cítí pohodlně a může se plně soustředit na studium. Dobrý studijní prostor by měl mít dostatek úložného prostoru pro učebnice a další studijní materiály, aby byly snadno dostupné a nepůsobily chaoticky. Ergonomické vybavení, jako je pohodlná židle a správná výška stolu, může přispět k dlouhodobé pohodě a zabránit fyzickým problémům, jako jsou bolesti zad. Technologie, jako je počítač nebo tablet, by měly být využívány efektivně a bez rozptylování.

Minimalizace rušivých vlivů

Rušivé vlivy, jako je hluk nebo neustálé přerušování, mohou negativně ovlivnit schopnost soustředit se. Rodiče by měli zajistit, aby bylo studijní prostředí co nejklidnější. To může zahrnovat například domluvu s ostatními členy domácnosti, aby respektovali čas vyhrazený pro studium.

Vytvoření tichého a nerušeného prostoru může zahrnovat i použití sluchátek nebo bílého šumu k eliminaci okolního hluku. Rodiče by měli být příkladem a respektovat dobu studia, nevyžadovat během ní pozornost studenta pro jiní domácí práce a měli by také zajistit, aby ostatní členové rodiny dodržovali stejná pravidla.

Stanovení pravidelného režimu

Pravidelný denní režim může pomoci studentům udržet si disciplínu a strukturu během přípravy na zkoušky. Rodiče mohou podpořit své děti tím, že jim pomohou stanovit pravidelné časy pro studium, odpočinek a spánek. Dodržování tohoto režimu může přispět k lepší koncentraci a efektivitě.

Kvalitní spánek a pravidelné stravování jsou základem zdravého životního stylu. Rodiče mohou pomoci vytvořit rutinu, která zahrnuje zdravé stravovací návyky, pravidelný pohyb a dostatek odpočinku. Naplánování studijního času tak, aby se vyhnulo pozdním nočním hodinám, může také přispět k lepší kvalitě spánku a celkově vyšší produktivitě.

Konzultace s rodiči ve Škole Populo

V rámci přípravy na přijímací zkoušky může být pro rodiče i studenty velkou výhodou možnost konzultací s odborníky. Ve Škole Populo je tato možnost plně k dispozici zdarma. Rodiče zde mohou kdykoliv konzultovat pokroky svých dětí a získat cenné rady a doporučení, jak ještě lépe podpořit jejich přípravu.

Ve Škole Populo poskytujeme nejen individuální přístup ke studentům, ale také se zaměřuje na komunikaci s rodiči, aby byla zajištěna co nejlepší podpora z obou stran. Jsme tu proto, abychom nejen pomohli dětem dosáhnout jejich cílů, ale také proto, abychom rodičům nabídli oporu a odpovědi na jejich otázky.

Závěr

Podpora rodičů je klíčovým faktorem úspěšné přípravy studentů na přijímací zkoušky. Poskytování emocionální podpory, pomoc při plánování a organizaci, motivace a vytvoření vhodného studijního prostředí jsou způsoby, jak mohou rodiče výrazně přispět k úspěchu svých dětí. Ve Škole Populo jsme připraveni poskytnout pomoc nejen studentům, ale i jejich rodičům. Společně můžeme vytvořit optimální podmínky pro dosažení nejlepších výsledků.

Zdroje:

Vlastní zkušenosti

Stephen R. Covey – Jak dosáhnout předvídatelných výsledků v nepředvídatelných časech

Autor:

Lucie Z.

Lucie je lektorkou českého a anglického jazyka, matematiky a účetnictví. Byť je nyní studentkou ekonomické fakulty na vysoké škole, ráda také tvoří a píše články. Ve volném čase se věnuje především seberozvojovým knihám a podcástům, kde nabývá vědomostí, které dále předává svým studentům na lekcích.

 

Nezávazný kontaktní formulář
Pro bližší informace vyplňte, prosím, náš kontaktní formulář. Spojíme se s Vámi a sdělíme více podrobností k vybranému doučování nebo Vám pomůžeme s volbou ideálního doučovacího balíčku. Zdarma obdržíte také cenovou nabídku.
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.