Vaše doučování zahájíme do 14 dnů. ⌛ Vybírat můžete ze samostatných lekcí nebo našich doučovacích balíčků. Rádi Vám zdarma poradíme.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Balíčky Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Školství Jak správně vybrat střední školu a jaké faktory je třeba zvážit?

Jak správně vybrat střední školu a jaké faktory je třeba zvážit?

Jak správně vybrat střední školu a jaké faktory je třeba zvážit?
15. 7. 2024
Školství

Výběr střední školy je důležitým krokem, který může ovlivnit vaši budoucnost. V dnešním článku se s vámi podělíme o několik tipů, jak si vybrat tu pravou školu.

Začněte u sebe 

První krok začíná u vás. Je dobré mít přehled o tom, v čem vynikáte a které věci naopak nepatří k vašim silným stránkám. Svoje přednosti je pak vhodné porovnat s vaším očekáváním od budoucího studia a povolání. Doporučuji vám také zvážit vaše nynější studijní výsledky a celkově to, jak si ve škole vedete a jaký jste studijní typ. Tyto kroky vám pak usnadní samotné rozhodování. 

Potřebujete pomoct s přípravou na přijímací zkoušky?
Ve Škole Populo jsme tady pro vás! Díky individuálnímu doučování se zaměříme přesně na oblasti, se kterými potřebujete nejvíce pomoci. Doučování může probíhat prezenčně na našich devíti pobočkách nebo online formou z pohodlí vašeho domova.

Vytvořte si seznam oborů

Je určitě dobré mít několik možností, ze kterých pak můžete vybírat. Sepište si obory, které vás nějakým způsobem zaujaly a u kterých si myslíte, že by vás mohly v budoucnu bavit. U každého se zamyslete i nad tím, zda se s takovým oborem i dobře uplatníte v budoucnu. Nebojte se zeptat ani na názor vašich nejbližších, kteří s vámi mohou sdílet své zkušenosti a mohou vám při konečném rozhodování pomoci

Státní nebo soukromá 

Asi víte, že existuje možnost výběru mezi státní a soukromou školou. Častější varianta, pro kterou se studenti rozhodují je spíše škola státní, ovšem v dnešní době je i mnoho soukromých škol, které nabízejí obory, které nejsou na státních školách tak časté. V tomto případě je nutné velmi dobře zvážit i náklady na studium, které se samozřejmě dost liší. 

Zaměřte se na své možnosti

Už možná máte vybranou školu, kterou byste rádi navštěvovali, ale možná vám v odeslání přihlášky brání určité překážky, jako jsou například finance nebo dopravní dostupnost. Nejdříve se zaměřte na školy, které jsou v dostupné vzdálenosti z vašeho bydliště. Dojíždění se totiž nejdříve může zdát jako zanedbatelný faktor, který není potřeba zohlednit, ale věřte, že po delší době byste takového rozhodnutí mohli litovat. 

Pokud se přece jenom rozhodnete pro vzdálenější školu, máte možnost zajistit si kolej, proto neváhejte a zjistěte si také ubytovací kapacity, lokalitu internátů a všechny věci s tím spojené. 

Proberte také finanční možnosti, které jste ochotni do studia vkládat. V případě státní školy budou výdaje několikanásobně nižší než v případě škol soukromých. Většina škol ale poskytuje různá stipendia, která mohou finanční situaci usnadnit. 

Získávejte informace

Téměř každá škola v období před přijímacím řízením pořádá dny otevřených dveří. Rozhodně si takové příležitosti nenechte ujít. Je to ten nejlepší způsob, jak si o škole můžete udělat celkový obrázek a zjistit podstatné informace.

Máte možnost se zde seznámit s učiteli, kteří zde vyučují a především také se studenty, kteří sdílí své zkušeností. Škola má v tyto dny také jedinečnou možnost ukázat své prostory, vybavenost, výběr předmětů, mimoškolních aktivit, zájezdů a mnoho dalších. Přesně takové informace jsou pro vás klíčové. 

Pokud víte, že na školu, kterou chcete navštěvovat, chodí i vaši kamarádi, rozhodně toho využijte a ptejte se jich na všechno, co vás zajímá. Zjistěte si informace ohledně toho, jak jsou spokojeni, náročnosti studia a přijímacích zkoušek

Včas podejte přihlášku.

Tento bod se možná může zdát jako zbytečný, ale věřte, že není nic horšího než zjistit, že jste propásli termín podávání přihlášek. Proto si pro jistotu zapište termíny, kdy nejpozději je třeba přihlášky odeslat, zvláště pokud máte škol vyhlédnutých více. 

Připravte se na přijímačky 

Asi ta nejméně příjemná část je příprava na přijímací řízení. Včas si zjistěte, co se bude u přijímacích zkoušek vyžadovat. Pro tyto informace využijte stránky dané školy, kde je veškerý průběh přijímacího řízení popsán. Cenným zdrojem může být i již zmiňovaný den otevřených dveří, kde detaily zmiňují i samotní studenti. Některé školy nabízejí i možnost přípravných kurzů, jejímž cílem je lépe připravit zájemce ke zkouškám. Určitě této příležitosti využijte. 

Vyzkoušejte si přijímací zkoušky nanečisto
Všem studentům doporučujeme vyzkoušet si přijímačky nanečisto. Nejenže si vyzkoušíte reálnou atmosféru zkoušek, ale budete také vědět, které úlohy zvládáte levou zadní a které naopak potřebujete vylepšit. 
Díky Testování nanečisto ve Škole Populo získáte sebedůvěru a prokazatelné zlepšení práce s didaktickými testy.

Nechte si pomoci

Občas se může stát, že ani po dlouhém uvažování si nebudete jisti, zda jste pro svoji budoucí školu a zaměstnání pevně rozhodnuti. Nabízí se tedy možnost zajít za výchovným či kariérovým poradcem nebo psychologem, kteří vám dokážou při vaší volbě pomoci. Využívají k tomu různé nástroje (testy, dotazníky apod.). Odborníci vás nasměrují zase o kus dál a pomohou vám s ujasněním vaší volby. 

Zdroje 

Vlastní zkušenosti autora

Vzdelavanivsem.cz

Autor

Aneta K.

Stát se učitelem byl od malička Anetin sen. Věděla, že pomáhat ostatním lidem rozšiřovat si obzory a předávat jim užitečné informace je to, čemu se chce věnovat. Studuje na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy český jazyk a základy společenských věd. Ve Škole Populo působí jako lektorka českého jazyka. Aneta to bere to jako skvělou příležitost k získání cenných zkušeností. Ve svém volném čase ráda tráví čas s rodinou a přáteli, sportuje a několik let se věnuje tanci, zpěvu a hře na kytaru.

 

Nezávazný kontaktní formulář
Pro bližší informace vyplňte, prosím, náš kontaktní formulář. Spojíme se s Vámi a sdělíme více podrobností k vybranému doučování nebo Vám pomůžeme s volbou ideálního doučovacího balíčku. Zdarma obdržíte také cenovou nabídku.
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.