Vaše doučování zahájíme do 14 dnů. ⌛ Vybírat můžete ze samostatných lekcí nebo našich doučovacích balíčků. Rádi Vám zdarma poradíme.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Balíčky Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Základní škola Máme doma prvňáčka: Rady a tipy pro rodiče budoucích školáků

Máme doma prvňáčka: Rady a tipy pro rodiče budoucích školáků

Máme doma prvňáčka: Rady a tipy pro rodiče budoucích školáků
6. 8. 2024
Základní škola

První školní den je pro vaše dítě velkým krokem do školního světa a pro rodiče často obdobím příprav, povinností a emocí. S tímto nadšením přichází také mnoho otázek. Jak se nejlépe připravit? Co je potřeba zařídit? Jak zvládnout první třídu? V tomto článku vám nabídneme několik tipů, jak udělat z tohoto důležitého okamžiku co nejpříjemnější zážitek pro celou rodinu.

Čas na změnu režimu

Změna může být výzvou, důležité je, jak si s ní vaše dítě poradí. Nový školní rok přináší mnoho činností, které musí budoucí prvňáček zvládnout úplně sám (např. pravidelné vstávání, oblékání a přezouvání). Narozdíl od mateřské školy, kde byl vždy nablízku někdo, kdo mohl pomoci, si vaše dítě poprvé vyzkouší roli žáka

Školu můžete poznat již před zápisem na dni otevřených dveří. Budoucí prvňáček by se měl seznámit s novým prostředím školy, která se stane místem dalšího posunu v jeho vzdělávací cestě. Dítě bude využívat školní šatny, pozná jídelnu a třídu, kde se bude učit. Doporučujeme seznámit se i s ředitelem školy. Součástí seznamování a komunikace je také vzájemný respekt mezi žákem a učitelem.

Nový školní rok = nové výzvy

S novým prostředím přicházejí i nové výzvy a návyky, které školní rok přináší. Patří sem například prázdniny, které se několikrát během roku opakují, nebo třídní schůzky, kde se rodič dozví, jak se dítěti daří nebo jaké učivo a dovednosti potřebuje vypilovat. 

Školní prostředí zahrnuje také různé výlety do okolí nebo do přírody. Mnoho škol pořádá školy v přírodě, které mají za cíl osamostatnit vaše dítě a umožnit mu lépe se spřátelit se spolužáky.

Ve Škole Populo vám 1. třídu pomůžeme zvládnout
Naši odborníci na vzdělávání a psychologii vytvořili speciální doučovací balíček "Máme doma budoucího prvňáčka", který připraví malého školáka i rodiče na nástup do 1. třídy a nového školního prostředí. 

Nezapomeňte na school-life balance 

Domov by měl být pro budoucího prvňáčka místem pohody, bezpečí a zároveň efektivních příprav do školy. I když domácí úkoly mohou na začátku způsobovat potíže, vaše dítě si s vaší pomocí postupně najde způsob, jak je zvládnout. 

"Zařiďte vašemu prvňáčkovi doma jeho studijní koutek, který bude jeho zázemím pro plnění domácích úkolů. Dbejte na správnou výšku pracovní desky a ergonomické sezení. Dejte vašemu dítěti prostor, aby si svůj koutek vyzdobilo dle svých představ – bude se mu tam pracovat příjemněji."
— Metodické centrum Školy Populo

Disciplína hraje klíčovou roli, a proto je důležité zajistit klidné prostředí, kde se vaše dítě může soustředit na učení. Vyhraďte čas a prostor, kde nebude vaše dítě rušeno televizí, mobilním telefonem ani jiným zařízením.

Vaše dítě se musí přizpůsobit nejen školnímu pravidlům, ale i novým povinnostem. Je důležité, aby se každý žák a také rodič seznámil s rozvrhem hodin a žákovskou knížkou (některé školy používají elektronickou verzi) a také včas informoval učitele o případné nepřítomnosti. Nedodržení těchto pravidel může mít nežádoucí následky.

Metodické centrum doporučuje:
Plánujete-li dovolenou mimo prázdniny, nezapomeňte včas zažádat třídního učitele o uvolnění dítěte z výuky.

Nezapomeňte také na zdravé svačiny, které mohou vašemu prvňáčkovi výrazně pomoci se soustředěním a dostatkem energie. Doporučujeme nakupovat s předstihem, abyste mohli připravit svačiny zahrnující ovoce a zeleninu. Pitný režim je také velmi důležitý. Je rovněž zásadní plánovat čas na vyzvedávání dítěte ze školy a podporovat ho v zapojení do mimoškolních aktivit a kroužků. Tímto způsobem si vaše dítě může najít to, co ho baví a naplňuje, a také rozvíjet svoji kreativitu.

Školní výbava je základ

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musí mít váš budoucí prvňáček, je školní batoh nebo taška. Nezapomeňte do něj vložit psací a rýsovací potřeby, pastelky, učebnice a sešity. Dále je důležité mít připravené přezůvky, výtvarné potřeby nebo sportovní oblečení na tělesnou výchovu.

Doporučení na doučování od Školy Populo 

Ve Škole Populo jsme vám připraveni pomoci s přípravou vašeho budoucího prvňáčka na školní rok díky individuálnímu doučování. Naši certifikovaní lektoři zajistí, že vaše dítě zvládne první třídu s přehledem a vytvoří si kladný vztah ke vzdělávání. Pomohou mu také získat pevné základy pro další ročníky.

Využijte náš nový doučovací balíček Máme doma budoucího prvňáčka", který vás celou cestou provede. Pro nejlepší podporu v prvních ročnících základní školy doporučujeme také balíček Čtení, psaní a počítání", který je ideální pro vytvoření kvalitních základů pro následné vzdělávání. 

Chcete 1. třídu zahájit bez obav a stresu?
Zúčastněte se našeho online webináře „Máme doma prvňáčka aneb Jak zvládnout nástup do 1. třídy", který vám zodpoví všechny vaše otázky a pomůže s přípravou na první školní den. Zaměříme se na přechod dítěte z mateřské školy do 1. třídy ZŠ a poskytneme tipy jak toto období hravě zvládnout.

Zdroje:

Metodické centrum Školy Populo

Autor:

Ing. Markéta Přikrylová

Markéta pochází z Přerova. Vystudovala Ekonomiku a management na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve Škole Populo působila jako lektorka českého jazyka, matematiky a odborných předmětů (ekonomika, management, účetnictví a marketing). Nyní se připojila k marketingovému týmu na pozici marketingové specialistky.

Nezávazný kontaktní formulář
Pro bližší informace vyplňte, prosím, náš kontaktní formulář. Spojíme se s Vámi a sdělíme více podrobností k vybranému doučování nebo Vám pomůžeme s volbou ideálního doučovacího balíčku. Zdarma obdržíte také cenovou nabídku.
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.